lauantai 1. heinäkuuta 2017

Blogitiimi - Suosikkipaikkani Lahdesta

Heinäkuun ensimmäinen lauantai tarkoittaa tietenkin Blogitiimi-postausta! Tällä kertaa me esitellään omat lempipaikat kotikaupungeistamme, ja mä kerron teille mun 4 lempipaikkaa Lahdesta.

Mä muutin Lahteen noin 3 vuotta sitten, ja välissä asuin 10kk Tukholmassa. Mut Lahti on mulle ihan lapsesta asti ollut tuttu kaupunki, kun täällä käytiin tosi usein. Lahti ei oo varsinaisesti erityisen iso kaupunki, muttei kovin pienikään. Monille Lahti saattaa olla tuttu Summer Up-festareista tai Salpausselän kisoista. Tai tänä talvena MM-kisoista, joita mä lähdin karkuun Lontooseen. On täällä silti n. 120 000 asukasta ja tosi paljon kaikenlaista, mut jotenkaan en vaan miellä tätä kovin suureks kaupungiks... Ehkä Tukholmalla on jotain vaikutusta asiaan.

Lahdessa on muutama ihan ehdoton lempparipaikka, ja ne haluan nyt teille näyttää, etenkin jos ette oo koskaan käynyt Lahdessa! Tuntuu aina vaikeelta kirjottaa "Lahdessa", kun se tulis luontevammin "Lahessa". Täälläpäin lähes 100% ihmisistä jättää Lahti-sanan taivutuksista D-kirjaimen pois.
Ensimmäinen suosikkipaikka on Mustankalliontien vieressä sijaitseva näköalapaikka. Tää on näistä paikoista mulle se uusin tuttavuus, koska löysin tän ihan vahingossa vasta tänä keväänä! Täältä on tosi hyvä näköala Lahden keskustaan. Sekä Radiomastot että hyppyrimäet näkyy täältä. Tää on kuvienotto-kerta on vasta kolmas kun käyn tuolla, mutta uskon että joskus saan aikaseks kiivetä sinne kuvaamaan auringonlaskua tai muuten hienoa iltamaisemaa!
Toinen suosikkipaikka on ihan ehdoton joka kesä, nimittäin Lahden satama Vesijärven rannalla! Tosi monelle lahtelaiselle satama on sellanen paikka, johon tullaan heti kun sää alkaa näyttää kesän merkkejä. Täällä on muutamia ihania kotoisia kahviloita, muutama ravintolalaiva (esim Kaunis Veera) ja sitten löytyy monia terasseja. Säävarauksella on auki myös Banana Split jäätelölaiva, josta saa kaikkia ihania jäätelöannoksia. Ja tietenkin niitä isoja ja pieniä laivoja ja veneitä on laiturin reunat täynnä.

Satamas järjestetään myös paljon tapahtumia, kuten kirpputoreja ja erilaisia "tempauksia", nyt siellä taitaa olla Suuret oluet-pienet panimot -tapahtuma menossa. Jos aurinko paistaa, niin satama on aivan täynnä porukkaa. Siel on ihanan kesäinen ja ilonen tunnelma, siks siellä on kivaa myös ihan vaan hengailla! Kuvauspaikkana se on myös monipuolinen, siel on monet asukuvat käyty ottamassa.

Sataman vieressä on myös Sibeliustalo, jossa järjestetään tapahtumia (esim. tanssiesityksiä ja myös näitä animetapahtumia kuten Desucon), isoja konsertteja (oon ollut kuuntelemassa Johanna Kurkelaa ja Kaija Koota siellä) ja kai siellä jotain vähän klassisempaakin musiikkia soitetaan. Sibeliustalon "nurkan takana" taas on Finlandia-klubi, jossa on myös keikkoja, siel on käyty kattomassa mm. Irinaa.
Kolmantena lempparipaikkana on Pikku-Vesijärven puistoalue, tutummin siis Pikku-Vesku. Satamasta on rantakatua pitkin matkaa n. 100m Pikku-Veskulle, ja aika usein tuleekin käveltyä sitä väliä. Pikku-Vesku on siis niinsanotusti erillinen, mutta silti Vesijärveen sillan alta yhdistyvä lampi (tai pieni järvi). Ja myös se lampi jakautuu vielä periaatteessa kahteen osaan, koska aivan puiston reunalla on Vesiurut, helpommin ymmärrettävästi sanottuna siis kuvassa näkyvä suihkulähde, joka on myös vähän erillinen lampi. Koko puiston ja lammikoiden ympäri kiertää kävelytie ja sitä käyttää kyllä ahkerasti juoksijat, koiran ulkoiluttajat, koulujen liikuntatuntien kärsimysuhrit ja muut sunnuntaikävelijät.

Vesiurut on siis aika iso suihkulähde, joka yleensä suihkuttelee vaan vettä erilaisissa muodostelmissa, jotka vaihtuu aika tiheään tahtiin. "Vesiurkujen esitykset ovat 600 vesisuihkun tanssin, 250 valolampun heijastuksen, sekä musiikin rytmien yhteensulautuma, ainoana laatuaan Pohjoismaissa.(klik) Kesä-syyskuussa noita musiikki-esityksiä on joka päivä klo 13 ja 18. Loka- ja marraskuussa esityksiä on joka päivä klo 19, ja sillon mukaan astuu myös värivalot! Mua harmittaa ihan tajuttomasti, etten oo vieläkään kertaakaan nähnyt sitä valoshow'ta, mut tänä syksynä aion kyllä mennä kattomaan.

Yks Pikku-Veskun silloista on yli muiden, Romanssien silta, jossa on rakkauslukkoja ja kaiteisiin on maalattu sydämiä. Mutta ihan ylipäätään se on kyllä suosituin paikka ottaa kuvia, ihan blogikuvista ylioppilaskuviin.

Pikku-Veskun puistossa on myös Green Grass-kesäkahvila ja puistossa järjestetään jonkun verran tapahtumia. Aika usein siellä ollaan piknikillä tai muuten viettämässä kesäpäivää. Yhdellä rannalla on myös tarjolla suppausta, sieltä voi vuokrata laudan ja lähtee kokeilemaan onneaan hyiseen veteen. Pikku-Veskun rannoilla on kyllä laitureita, mut ite en kyllä lähtis siihen lätäkköön uimaan. Kesäisin tää alue on kukoistuksessaan, mut kaikkina muinakin vuodenaikoina tää on suosittu paikka niin muitten, kuin munkin mielestä. Viime talvena jäälle oli jopa tehty luistinrata, en oo kiinnittäny huomiota onks sitä ollu aikasemmin?

Täällä puistossa on niin monet kerrat oltu, milloin kuvailemassa, piknikillä, kävelyllä keskellä yötä, tai ihan vaan hengailemassa. Nykyään kun mennään kavereitten kaa kuvailemaan, mietitään että "oisko joku muu paikka ku aina vaan se perus-Pikku-Vesku?".
Neljäs suosikkipaikka on Lanu-puisto, ihan sataman ja Pikku-Veskun kyljessä. Se on muuten tavallinen metsä/puistoalue polkuineen, mut siellä on 12 valtavaa betonipatsasta keskellä metsää.
"Luonnonpuiston teokset on sijoitettu metsään, jossa ne ovat ikään kuin osa luontoa. Ne on tarkoitettu löydettäväksi sattumalta. Veistosten pehmeä, pelkistetty muotokieli ja harmaa väritys auttavat niitä sulautumaan luontoon. Osa teoksista on saanut sammalpeitettä pinnalleen, mikä on ollut taiteilijan ajatuksenakin." (klik)

Ne patsaat esittää jollain tapaa ihmistä tai useampaa ihmistä, otin kuvat näistä mun lemppareista. Kuvissa nää saattaa näyttää aika pieniltä, mutta luonnossa ne on yllättävän isoja. Oon huono arvioimaan mitään korkeuksia, mut varmaan korkeimmat on jotain melkein 10 metriä? Siks jaksan aina ihmetellä, miten ihmeessä noi on saatu kuskattua tonne keskelle metsää...

Tuolla metsässä on kiva kävellä, mut vaikka on nähny noi patsaat moneen kertaan, silti niitä välillä jää kattomaan ja miettimään niistä herääviä ajatuksia. Tai sitä miten ne on saatu kuljetettua tonne... Tuolla metsän keskellä on myös ihanat vanhat kiviportaat, missä on myös monet kerrat tultu kuvailtua blogiin.
Tässä oli mun lempipaikat Lahdesta! Taiteilin karttaan vielä tarkemmat sijainnit, jos joku haluaa joskus vaikka käydä kattomassa. Tätä postausta varten mulla tuli mieleen vielä muutamia paikkoja, jotka olisin voinut esitellä, mut jostain syystä ne jäi kokonaan kuvaamatta. Ehkä ens kerralla sitten! Lahti on kuitenkin sinänsä ihan kiva kaupunki, ainakin kesällä tykkään tästä. Parasta on ehkä se, että keskusta-alue on lopulta aika tiivis paketti, ja kävellen pääsee ihan hyvin joka paikkaan. Ja onneks busseja menee hyvin kauemmas. Vaikka Lahti on ihan kiva, ja tää sinänsä tuntuu kotikaupungilta (lähinnä koska tää on niin tuttu), niin Tukholma on kyllä se kaupunki, jossa haluan asua.

Toivottavasti tykkäsitte tästä postauksesta!  Pian on tulossa lisää reissupostauksia viimesimmältä seikkailulta, joita ahkerimmat snäpin ja instan seuraajat on ehkä jo osanneet odottaa. Käykää kurkkaamassa myös mitä suosikkipaikkoja löytyy mm. Tampereelta ja Porista!

10 kommenttia:

  1. Lanu-puisto vaikuttaa tosi kiinnostavalta, siitä en ole kuullutkaan ikinä. Lahti näyttää kyllä tosi kivalta kesäkaupungilta! :)

    http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, että Lanu-puistosta aika harvat tosiaan edes tietää! Kesällä Lahti on tosi jees! :) Kiitos kommentista ♥

      Poista
  2. Tuttuja paikkoja! Me ollaan käyty katsomassa monena vuonna vesiurkuesitys itsenäisyyspäivänä. Nyt voisikin mennä katsomaan esitys kesäaikaan lämpimämmässä kelissä. Tai ainakin oletan, ettei nyt sada jäätävää tihkua kasvoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oii, se on kyllä varmasti hieno ollut itsenäisyyspäivinä! Joo toivotaan että olis vähän parempi sää, mutta Suomen kesältä voi kyllä odottaa ihan mitä tahansa :D

      Poista
  3. Enpä ole ikinä tiennyt, että Lahdessa on tällainen Lanupuisto. Pakko mennä tutustumaan, mielenkiintoinen. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sait mun postauksesta kuulla siitä! Sinne vaan ihmettelemään patsaita :) Ole hyvä vinkistä!

      Poista
  4. En muistanut, että Lahti on noin kaunis kaupunki. Yleensä siitä muistaa vain isot kauppakeskukset ja ehkä hyppyrimäet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäisin Lahti on kyllä kaunis! Niinkuin varmasti moni muukin Suomen kaupunki, jotka pääsee ominaisuuksiinsa erityisesti kesäisin. :)

      Poista
  5. vau palasin blogimaailmaan blogitauon jälkeen ja mitä näänkään! ihanaa että bloggaat vielä ja huomaa kyllä että oot menossa oikeeseen suuntaan kirjoittamisessa ja valokuvissa! en malta odottaa seuraavaa postausta :)

    Kunnon nostalgiat kyllä, koska tuli luettua sun blogia aina kun päivitit haha x

    Terveisin,
    Jaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, onpa kiva että palasit blogimaailmaan! :) Ja hauskaa että löysit mun bloginkin vielä :D Kiitos paljon, uutta postausta on tulossa ehdottomasti pian! :)

      Haha, uskon että nousee nostalginen fiilis :D Kiitos paljon kommentista ♥

      Poista