torstai 1. joulukuuta 2016

Koiran villapaita heijastinlangasta

 Mulla on aina ollut käsitys, että vaan karvattomat tai pikkukoirat tarvii talvisin takkia tai jotain lämmikettä päälleen. Isla on kyllä pääosin ihan karvallinen koira, mut mahassa sillä on tosi vähän karvaa ja se vähäkin on tosi ohutta. Ollaan ostettu Islalle kaupasta "toppatakki" ja sillä on myös heijastinliivi, mutta oon haaveillu tässä varmaan kuukauden, että neuloisin Islalle villapaidan! Ja nimenomaan heijastinlangasta. Kävin täydentämässä mun heijastinlanka-varastoa muutama viikko sitten, kun oli enää kaks jämäkerää jäljellä. Tätä Novitan heijastinlankaa on mustana, valkoisena, pinkkinä, sinisenä ja joskus ainakin ollut myös harmaana, koska mulla on tätä harmaanakin. Myös muun merkkisiä heijastinlankoja on, mut tykkään tästä Novitan langasta, kun se on niin paksua. Yks 50g kerä maksaa noin 3-4€.

Ongelmana tässä villapaita-projektissa oli se, ettei missään oo ohjetta tähän! Toki 7 Veljestä -langasta tehtyihin koiran villapaitoihin löytyy useitakin ohjeita, mut tää Heijastus-lanka on niin paljon paksumpaa, ettei niistä ohjeista oo mitään iloa. Mun neulomistausta ei oo mitenkään kovin mainitsemisen arvoinen, oon tehny lähinnä lapasia, villasukkia, pipoja ja kaulahuiveja, ja kaikki tismalleen valmiin ohjeen mukaan. Tää operaatio "keksi-itse-ohje" tuntu vähän kauhistuttavalta, mut päätin että meni miten meni, ni mä yritän.

Nyt aattelin jakaa teillekin tän ohjeen, koska miksei? Vaikka mun blogi ei mitenkään neuleohjeita pursua (tää taitaa olla ensimmäinen laatuaan), niin tää voi auttaa jotain joka ettii paksummasta langasta tehtyä koiran villapaidan ohjetta. Täytyy viel sanoa, että mä en tosiaan oo mikään ammattilainen tässä neulomisessa, tää ohje on aikalailla vaan maalaisjärjellä keksitty. Tietenki netissä on kuvia erilaisista koiran neuleista, niin niistä saa vähän esimerkkiä minkä mallinen tän kannattais olla, mut tosiaan kaikki silmukoiden määrät ja kavennukset piti ite soveltaa. Kirjotan tän ohjeen hyvin selkokielisesti, että jokainen tajuaa! Koska muistan itekki ku en osannu kaikkia neulekielen lyhenteitä, mitä jokainen ohje pursuaa, niin niistä ei sitten tajua yhtään mitään.
Tää kuva on niin hauska :D Yritin saada ton villapaidan ala-osasta kuvaa kun se on Islan päällä, ja tää oli ainoo vaihtoehto miten sain onnistumaan sen! 
 Mulla oli yhteensä tähän varattuna 4 mustaa kerää, 3 valkosta, 1½ pinkkiä ja sit ihan vähän harmaata. Yks musta ja yks valkonen siis jäi yli.
 Tässä vyötteessä sanotaan, että 9 silmukkaa leveyssuunnassa olis 10cm, ja 13 kerrosta olis korkeussuunnassa 10cm. Mulla tää ei pitäny ollenkaan paikkaansa, koska käytin erikokosia puikkoja. Mulla siis 10 silmukkaa on 10cm, ja 16 kerrosta 10cm. Tossa suositellaan puikkoja koossa 10, mut mä oon ennenki käyttäny tähän lankaan koon 6 puikkoja. Mun käsiala on tosi vaihtelevaa, välillä teen niin tiukkaa et puikot kitisee ja välillä niin löysää et silmukat putoilee jatkuvasti. Haluun kuitenki että se neule on tiheetä, eikä harvaa tai löysää, joten oon todennu noi 6-puikot parhaimmaks omalle käsialalle tän langan kanssa.
Kuten sanottu, ni käytän 6-koon puikkoja tälle langalle. Noi 20cm sukkapuikot on kuitenki aika lyhyet, ja pidemmissä puikoissa on se tappi siellä päässä, mut koska tähän tarvii aika paljon silmukoita, niin mulla oli kaks paketillista näitä puikkoja. Enimmillään oli 7 puikkoo yhtäaikaa käytössä.

Mun on helppo antaa tää tismalleen sama ohje teille, minkä kokosen tein Islalle. Mut koska kaikki koirat ei oo samankokosia, niin todennäkösesti jokainen joutuu vähän soveltamaan. Mutta koska niin mäkin jouduin, kun keksin tätä ohjetta, niin kerron teille miten päädyin mihinkin silmukkamäärään Islan villapaidassa, niin voitte samalla systeemillä tehdä tästä omalle koiralle sopivan.
Ihan aluks pitää mitata koiran etujalan takaa, selän yli toisen etujalan taakse oleva mitta. Islalla se oli 50cm. Sitten pitää luoda niin monta silmukkaa, että neuleen leveys on sama kuin toi mitta. Islan neuleeseen tuli 60 silmukkaa. Ja jaoin sen 5:lle puikolle, jokaiselle 12 silmukkaa.

Villapaita tehdään hännästä niskaa kohti. Ja ensin tosiaan tehdään selkäkappale, sitten mahaosa erikseen, jotka lopuks yhdistetään kauluksella. Mä alotin harmaalla langalla, koska sitä oli niin vähän jäljellä, että se riitti just tähän yhteen raitaan. Tein 2 silmukkaa oikein ja 2 nurin, 2o, 2n... Kun ensimmäinen kerros on tehty, eli kaikki 5 puikkoa, niin ei voi yhdistää niitä suljetuks neuleeks, vaan pitää kääntää työ ja tehdä takasinpäin uus kerros. Eli edestakasin päädystä päätyyn, kunnes on 5 kerrosta tätä joustinneuletta.
Mä tein tästä raidallisen, niin tässä vaiheessa piti vaihtaa väriä. Tän voi tehdä yksvärisenäkin, mut mun mielestä on jopa helpompaa kun on tasasia raitoja, niin pysyy helpommin kärryillä kerroksissa! Mun tyyli langanvaihdolle on lähinnä vaan sellanen, että yksinkertasesti vaihdan langan. Jätän vanhan roikkumaan siihen ja otan toisen värin tilalle, tietenkin niin, että uuteen lankaan jää ylimäärästä roikkumaan myös. Joskus mulla oli tapana solmia ne, mut siitä nyt sitte jää aina semmonen ikävä möykky siihen vaihtokohtaan.

Jatkoin siis mustalla langalla. Koska tää ei oo suljettu neule, niin pitää edelleen mennä edestakasin päädystä päätyyn. Mut halusin että tää on silti sileää neuletta, niin sillon pitää joka toinen kerros tehdä pelkkää oikeeta ja joka toinen kerros pelkkää nurjaa neuletta. Sillon toisesta puolesta tulee täysin silee, ja toinen puoli on nurja puoli. Tätä jatkoin mustalla 6 kerroksen verran. Eli 1 kerros oikein, 1 nurin, oikein, nurin, oikein ja nurin. 6 kerroksesta tuli n. 4cm neuletta.

Sitten vaihdoin valkoseen lankaan samalla systeemillä, mut en katkase mustaa lankaa, vaan jätän sen odottamaan siihen seuraavan mustan raidan vuoroa. Valkosella sama juttu, 6 kerrosta, joista jokatoinen oikein ja jokatoinen nurin. Tätä jatkoin, kunnes oli 3 mustaa raitaa ja 2 valkosta raitaa.

Kolmannelle valkoselle raidalle halusin Islan nimen. Ja sen jälkeen vielä sydämen. Tekstin ja sydämen väliin halusin yhen tyhjän mustan raidan.
 Eli Islan nimi piti ensin suunnitella ruutupaperille. Onneks Isla oli helppo nimi tämmöseen, mut jos koiralla sattuu olemaan pitkä ja vaikeempia kirjaimia sisältävä nimi, ni sit voi olla jo melkein helpompaa olla laittamatta sitä nimeä. Yhdessä raidassa on 6 kerrosta, joten kirjaimet piti sovittaa kuuden ruudun korkuisiksi. Yhdelle puikolle (12s) ei ihan mahtunut koko nimi, koska tarvittis leveydeks 13 ruutua (silmukkaa), mutta A:n toinen sivu siirty eri puikolle. Sininen viiva on siis puikkojen raja, missä kohtaa vaihtuu puikko. Ja oranssit viivat kertoo missä kohtaa vaihtuu raidan väri.

Selitän tähän miten tein Islan nimen, mutta tää ei tietenkään päde mihinkään muuhun nimeen, jonka siihen kirjottaa. Kun kolmas valkoinen raita alkaa, ensimmäisen puikon voi tehdä oikein-neuletta ihan normaalisti. Toisella puikolla muut silmukat voi neuloa normaalisti valkosella, paitsi viimenen eli 24. silmukka (kerroksen alusta laskien) neulotaan pinkillä langalla. Siitä tulee siis A-kirjaimen alin kulma. Sit vaihtuu puikko ja ton kuvassa olevan alimmaisen nuolen mukaan mennään oikeelta vasemmalle, eli sit neulotaan yks silmukka valkosella, ja taas yks pinkillä. 1 valkonen, 3 pinkkiä, 1 valkonen, 3 pinkkiä, 1 valkonen ja 1 pinkki. Sit kolmas puikko on valmis, ja sen kerroksen kaks viimestä puikkoa voi tehdä normaalisti valkosella. Työ käännetään, ja kaks ekaa puikkoa normaalisti nurin-neuletta (koska ollaan nurjalla puolella). Nurin neuloessa langanvaihdot pitää tehdä nurjalla puolella, ettei niitä langankiertoja jää etupuolelle näkyviin. Jos jatkuvasti pitää vaihdella lankaa, niinku esim tässä nimessä, se toinen lanka helposti unohtuu työn etupuolelle ja sit se jää rumasti näkyviin väärään kohtaan ja "pilaa" kuvion. Ja pitää aina miettiä, kummasta suunnasta tulee, joten nuolien piirtäminen mallikuvaan ei oo ollenkaan huonompi ajatus, ettei tuu mitään peilikuvaa siitä kuviosta.
 Halusin jättää yhden mustan raidan väliin, ennenku alotan tekemään sydäntä. En myöskään halunnu, että sydämen alareuna on valkosen raidan ensimmäisellä kerroksella, vaan vasta toisella. Samanlailla ku selitin ton nimen tekemistä, niin sydän tehdään samalla tyylillä. Riippuu kummasta suunnasta tulee (oikea vai nurja puoli), ja etenee kuviossa nuolen mukaan kerros kerrallaan. Nurin neuloessa tosiaan langanvaihdot kannattaa tehdä nurjalla puolella, että kuviosta tulee siistimpi, eikä siellä oo keskellä väärän värisiä "silmukoita", eli langankiertoja.

Nyt jos olisin viisaampi, niin nostaisin tota sydämen alotusta yhdellä kerroksella ylöspäin, niin että se alkais valkosen raidan 3. kerroksella. Ihan vaan siks, että nyt ton sydämen "kuopassa" on yks musta silmukka, koska se on vielä mustaa raitaa... Omaan silmään se näyttää hassulta, mut se kuuluu siihen jos ton sydämen on alottanut tosta kohtaa. Kun sydämen ylin rivi on valmis, niin vielä pitää tehdä 4 valkoista kerrosta. Ja sen jälkeen viimenen musta raita, eli 6 kerrosta (1 kerros oikein, 1 nurin...).

Ja siis tätä selkäkappaletta tehdää niin kauan, kunnes se on yhtä pitkä kuin koiran selkä. Mä mittasin Islalta vähän hännän yläpuolelta niskan alkuun olevan pituuden (50cm), ja siihen tuli 11 mustavalkoraitaa ja harmaa joustinneule-raita.
Selkäkappaletta ei kuitenkaan päätellä, vaan ne silmukat jätetään puikoille odottamaan. Sitten otetaan 2 tyhjää puikkoa, ja mustaa lankaa mahakappaletta varten. Siks mustaa, koska valkonen mahakappale vois olla hyvin äkkiä entinen valkonen... Nyt koiralta pitäis mitata mahan pituus. Tietenkään ihan koko mahaa ei voi peittää villapaidalla, muuten koira ei voi tehdä tarpeitaan (tai sitten tää on kokovartalo-vaippa...). Islalla alotin mittauksen suunnilleen takajalkojen etuosan kohdalta ja vedin mittanauhan kaulan alaosaan asti, ajatuksella että mahakappaleen jatkoks tulee vielä kaulus, joten mahakappaleen ei tarvii olla täyspitkä ylös asti. Islalla mahakappaleen pituudeks tuli 35cm.

Sen leveyden mittasin etujalkojen välistä, jolloin sain 10cm. Mut koska koiria on niin eri mallisia vartaloiltaan, niin kannattaa varmistaa, että tää selkäkappale ylettää reunoiltaan mahakappaleeseen molemmin puolin. Islalla selkäkappale oli melko leveä, joten mahan kohdalta se yletti hyvin mahakappaleeseen. Jos tuntuu, että se ei yletä, niin mahakappaleesta voi tehdä alussa vähän leveämmän ja kaventaa sitä etujalkoja kohden.

Loin mahakappaletta varten yhdelle puikolle 14 silmukkaa. Parillinen määrä on kätevä, niin pääsee helpommalla. Tein 1 silmukka oikein, 1 silmukka nurin. Eli 1o,1n edestakaisin, päädystä päätyyn. Sit aina käännetään neule ja tehdään takasin päin. Mahakappaleen on hyvä olla joustinneuletta, että se venyy, ja se helpottaa villapaidan pukemistakin huomattavasti!
Kun mahakappale on sopivan pitunen just sun koiralle, niin on aika alottaa kaulus! Mä halusin kauluksesta pinkin, joten sekä maha- että selkäkappaleen mustat langat voi katkasta (jättäen kuitenki tarpeeks ylimäärästä roikkumaan, että sen voi päätellä!), koska lopputyössä käytettään vaan pinkkiä lankaa.

Nyt sulla pitäis olla siinä 6 puikkoa. Mulla oli puikoilla 12+12+12+12+12+14 silmukkaa, eli yhteensä 74. Alotin tän kauluksen sen mahakappale-puikon alusta, eli se on puikko numero 1. Neuloin pinkillä langalla 1 silmukka oikein, 1 silmukka nurin. Ensimmäinen kierros pelkästään 1o,1n ilman mitään kummallisuuksia. Sitten mun piti siirtää mahakappale-puikolta 2 silmukkaa seuraavalle puikolle, ja kakkospuikolta 2 silmukkaa 3. puikolle, ja niin edelleen kunnes ainoostaan puikolla numero 6. olis 14 silmukkaa, ja muilla 12. En voinu kaventaa 1. puikolta, koska se ois kaventanu mahakappaletta, vaan piti siirrellä niitä niin, että se kavennus ei kavenna väärästä kohtaa.

Eli 2.krs voi jatkaa suljettuna neuleena, eli 6. puikon jälkeen voi vaan jatkaa 1. puikolle ja liittää ne toisiinsa, eli neuletta ei siis käännetä enää ja palata takaisinpäin, vaan nyt koko ajan eteenpäin. Ja edelleen 1o,1n. Kunnes tullaan 2. kerroksella viimeselle puikolle (ennen mahakappale-puikkoa), niin siellä lopussa mä kavensin 2+2 yhteen, ja vika silmukka normaalisti nurin. Eli 5. viimenen ja 4. viimenen silmukka sillä puikolla neulotaan yhteen nurin. Ja 3. ja 2. viimeset silmukat yhteen oikein. Ja viimenen yksinään nurin.

Nää kavennukset on siis tähän Islan villapaitaan suunniteltu, ja Islan kaulan ja niskan muotoon sopiviks, joten esim. eri silmukkamäärillä tai erimuotosen kaulan/niskan omaavilla koirilla nää ei välttämättä toimi.

3. kerroksella kavensin 2. puikon lopussa 2+2 yhteen ja vika silmukka normisti nurin, sekä 6. puikon alussa sama juttu (1 silmukka normisti oikein ja sit 2+2 yhteen). Aina siis tein ennen tai jälkeen kavennusta yhden silmukan puikon reunaan normaalisti! (ja joka kavennuksessa myös seuraavilla kerroksilla)

4. kerroksella kavesin 3. puikon alussa 2+2 yhteen ja 5. puikon lopussa 2+2 yhteen. Siks aina kavennan tuplasti, koska joustinneuleessa pitää mennä oikein ja nurin -silmukat aina samassa järjestyksessä, ja kun pitää silmukkamäärän puikolla parillisena, niin sillon ei tarvii huolehtia siitä!

5. kerroksella kavensin 2. puikon lopussa 2+2 yhteen, 3. puikon alussa 2+2 yhteen. Ja 5. puikon lopussa 2+2 yhteen, 6. puikon alussa 2+2 yhteen. Eli vitoskerroksella kavensin pois 8 silmukkaa. Tää kaulus oli siis alussa (74 silmukalla) ihan valtava, joten oli pakko tehdä reiluja kavennuksia, että saan siitä kauluksen muotosen, ja että se edes ylipäätään kapenis kohti kaula-aukkoa.

6. ja 7. kerroksilla tein samanlailla ku 5. kerroksella.

Näitten kavennusten jälkeen 2., 3., 5. ja 6. puikoilla on enää 4 silmukkaa jokaisessa. Siitä ei voi enää kaventaa, koska tarvitaan yks normaalisti neulottu silmukka ja 2+2 jotka neulotaan yhteen (=5 silmukkaa). Joten yhdistin 2&3 puikkojen silmukat yhdelle puikolle, samoin 5&6 puikkojen silmukat.

8. kerroksella kavensin 2. puikon alussa 2+2 yhteen ja 4. puikon lopussa 2+2 yhteen.

Kuten ehkä huomasitte, en kaventanu kertaakaan 1. tai 4. puikoilta (ennenku siis yhdistin noita puikkoja). Koska 1. puikko on mahakappaleen kohdalla ja 4. puikko keskellä selkää, niin kaulus ois ensinnäkin muotoutunut ihan väärin ja muutenkin näyttänyt aika rumalta. Kavensin siis aina kylkien kohdalla.

Näitten kavennusten jälkeen, mulla oli yhteensä 36 silmukkaa; 1. puikolla (mahakappale) 12 silmukkaa, 2. puikolla 6 silmukkaa, 3. puikolla (selän keskiosa) 12 silmukkaa ja 4. puikolla 6 silmukkaa. Testasin sitä Islalle päälle, ja kaula-aukko tuntu sopivan kokoiselta, joten enää ei tarvinnu kaventaa. Mittasin jo aikasemmin Islan kaulaympärysmitaks 40cm, ja tää kaulus oli 36:lla silmukalla just sen verran.

Kuitenki se kaulus tarvitti vielä vähän pituutta, koska se jäi vielä aika alas kaulalle. Tein vielä 1o,1n neuletta ilman kavennuksia n. 5cm lisää. Sitten kaulus oli sopivan pitunen ja tuli riittävän ylös. Sen jälkeen silmukat voi päätellä, mä vaan neuloin 2 silmukkaa oikein, vedin ensin neulotun silmukan toisen yli ja se "katoaa" eli on päätelty. Sitte taas yks silmukka oikein, ja vedetään sen edellisen yli, ja sitte sekin on päätelty. Kun päättelee tällä tavalla silmukat, niin ei kannata tehdä liian kireesti sitä, koska se kaula-aukko ei jousta yhtään pääteltyjen silmukoiden kohdalta, joten parempi tehdä vähän löysästi.
 Kun kaulus on päätelty, sen jälkeen kannattaa päätellä myös kaikki muut roikkuvat langat. Heijastus-lanka on niin paksua, ettei mulla ainakaan löytynyt niin isosilmäistä neulaa, joten vetelin lankoja silmukoiden väleistä ihan vaan virkkuukoukulla.

Tällä hetkellä villapaita näyttää hassulta, koska mahakappale on vaan kauluksessa kiinni, ja etujaloille ei oo aukkoja. Mut seuraavaks tehdään ne! Mittasin Islan etujalkojen yläosasta niiden ympärysmitan ja lisäsin siihen vielä pari senttiä, koska jalkojen pitää mahtua hyvin liikkumaan aukoissa, eikä ne saa kiristää mistään kohtaa tai haitata koiran liikkumista.
 Jätin etujalan aukon pituudeks 3½ raitaa, eli aloin kiinnittämään mahakappaletta ja selkäkappaletta toisiinsa toisiks ylimmän valkosen raidan puolivälistä. Samanlailla ku päättelin lankoja, niin nytkin vaan pujottelin mustaa lankaa virkkuukoukulla puolelta toiselle ja kiinnitin kappaleet toisiinsa. Kiinnitin mahakappaleen ihan loppuun asti, mutta tarkotuskaan ei ollut että mahakappale olis yhtä pitkä selkäkappaleen kanssa, vaan sinne jäi häntäpäähän 3 mustavalkoraitaa + harmaa raita.
Kun viimenenkin lanka on päätelty, koiran villapaita on valmis!! Mä alotin tän tekemisen eilen klo 12, ja tein sitä eilen n. 10h, ja tänä aamuna jatkoin muutaman tunnin verran. Tähän ei mennyt siis edes vuorokautta, vaikka nukuin siinä välissä. Oon tosi ylpee itestäni, et onnistuin tässä näin hyvin, koska välillä meinas usko loppuu kesken, ku mietin että "mitähän tästäkin tulee...". Mut tästä tuli tosi onnistunut neuletyö! Kokonsa puolesta tää on Islalle täydellinen, kirjaimellisesti "kuin tehty". Ihan vähän kasvuvaraakin löytyy, mikä on vaan plussaa, koska Isla vielä vähän kasvaa.

Muistan miettineeni jossain vaiheessa tota työtä, että mitenhän tän saa edes koiran päälle puettua... Mut sekin oli turha murhe, koska ensin pää läpi kaula-aukosta ja sitte etujalat aukoista sisään. Hyvin onnistuu siis pukeminenkin. Isla tykkää pitää tätä päällään, ja kaikkia muitakin "vaatteita", vaikka syksyllä kun laitettiin sille ekaa kertaa heijastinliivi päälle, meinasin vähän, että se ei kyllä anna sen liivin siinä olla kauaa. Mutta helpottaa senkin elämää, kun ei palellu lenkillä, jos on kova pakkanen ulkona, kun suostuu pitämään villapaitaa ja toppatakkiaan. Ja plussaahan tässä villapaidassa on, että tää heijastaa kauttaaltaan! Heijastinliivissä on vaan raitoja, jotka heijastaa, mutta esim edestäpäin katsottuna siinä ei oo ollenkaan heijastimia.
Toivottavasti joku hyötyy tästä ohjeesta! Vähän on itellä sellanen tunne, että voisin melkein alottaa jo toisenkin, mut Islalle riittää kyllä yksikin villapaita kerrallaan. Mulla on aina kerran vuodessa suunnilleen semmonen neulomis-into, voisin tehdä koko ajan jotain ja inspiraatiota riittää! Se kestää yleensä noin kuukauden, ja seuraavat 11 kuukautta vannon, että "mä en neulo enää ikinä".

Meillä olis tänään Islan kanssa pentujatko-kurssi illalla, mitenköhän sitä sais jostain energiaa lähtee tonne ulos ja sinne kurssille...  Vaikka oon käyny tänään Islan kanssa lenkillä ja ollut ulkona, ja siellä kurssilla on kivaa, niin silti tuntuu jotenki tosi hankalalta saada itteensä liikkeelle. Ois niin paljon tekemistä, pitäis siivota, vastata muutamaan sähköpostiin, askarrella loput joulukortit, tilata pari puuttuvaa joululahjaa netistä ja varmaan jotain muutakin vielä, minkä oon todennäkösesti yrittäny unohtaa (ja onnistunut siinä).

Aika on menny tosi nopeesti, ei uskois että tänään on joulukuun ensimmäinen päivä! Mun joulukalenteri on omassa kodissa odottamassa, mut Islan kanssa avattiin sen koirajoulukalenterin ensimmäinen luukku aamulla. Mutta kuten ehkä huomasittekin ja ootte saattanut arvata, mun blogiin ei oo tänä vuonna tulossa joulukalenteria. Mulla on monena vuonna ollut, mut siitä on tullu jotenki viime vuosina niin "kilpailuhenkistä" bloggaajien kesken, että mua ei huvita enää. Ja niin monet tekee niitä, yli puolet niistä blogeista joita mä luen, niissä on tänä vuonna joulukalenteri. Vaikka yleensä mulla ei oo mitään "massa"-juttuja vastaan, mut jotenki tää blogijoulukalenteri on vaan muuttunu sellaseks, ettei enää vaan huvita. Toivon kaikille kuitenki hyvää joulukuun alkua Tuun tekemään pian postauksen mun Ruotsin-matkasta ja lauantaina tulee myös Blogitiimi-postaus!

3 kommenttia:

  1. Tosta villapaidasta tuli kyllä tosi hieno!! Jos mulla ois koira niin tekisin sille todellakin tällaisen myös :)

    VastaaPoista
  2. Tosi tarkat ohjeet. Kopioin ne itselleni.

    VastaaPoista